tirsdag 13. januar 2015

Kultur og natur møtes




I spenningsfeltet som oppstår i møtet mellom kultur og natur, kan en oppdage eller utarbeide estetiske uttrykk. Alt det mennesket har skapt, kan en plassere innenfor kulturbegrepet. Det er uavhengig om det er laget av naturmaterialer eller menneskeskapte materialer. Uttrykket oppstår i øyeblikket "møtet" blir fotografert. Her er blant annet materialvalg, komposisjon, vinkel, utsnitt og lys viktige elementer som elever må anvende for å få fram sine uttrykk. Utfordringen er en god læringsarena for formale virkemidler.

De to første bildene er komposisjoner av vinglass med frosset farget vann, plassert i naturen. Det første bildet har også en lyslenke med i komposisjonen. Det gir en samklang som binder sammen kulturelementene og flotte avstemte farger mot de kontrastfylte grenen. Vinglassene på bakken gir et frossent uttrykk, der det blå står i kontrast til naturen, men framhever det kalde. Komposisjonene er produsert og fotografert av Beathe Lind, Rjukan.



                                                                                ¤¤¤¤¤

En annen variant er å plassere fakler inne i vaskekurver. De er satt i en repetisjon langs strandkanten, og spiller på perspektivlinjen. Det er små varme glimt, som samspiller med vannets krusinger, i et ellers kaldt uttrykk. Videre  kan en sette telys i forbindelse med istapper. Det gir flotte lysspill og er her blitt en spennende komposisjon som også spiller på gjennomgående varme og kalde farger.  Komposisjonene er produsert og fotografert av  Marit Sæter Lediard, Surnadalen.
 
 
                                                                               ¤¤¤¤¤




Selv jobbet jeg med lys i mørket. Hva lys kan lokke fram av former og farger. Ved trestammen har jeg plassert kunstige telys, som gir et kaldt, litt giftig lys. Himmelen var da koboltblå, og stjal farge fra telysene. Lyset henter fram linjer i stammen som fører blikket oppover, og refleksjonen i gresstrået rammer inn lyset og skaper et rom. Steinene som gløder som lava er omringet av de samme telysene og flettede frøbelstjerner. Her er himmelen fortsatt ganske lys, og lyset rundt steinene har fått en varmere klang. Komposisjonene er produsert og fotografert av Bjørg Marie Jarstad, Hønefoss




                                                                                 ¤¤¤¤¤

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar