fredag 1. november 2013

Hvorfor Kunst og Håndverk?

Kunst og Håndverksfaget er et fag som favner mange elementer i mennesket. Vi har skapt ting så lenge vi minnses og så langt tilbake som vi finner spor av mennesket. Det forteller oss at det ligger i vår natur å skape noe, og det har bidratt til overlevelse. En kan mene skaperevnen kommer av seg selv, men det er ikke så enkelt.
Kunnskap om ulike materialer, anvendelser, bearbeidingsteknikker og nye bruksområder er gått i arv. Den tilegna kunnskapen er ført videre gjennom generasjoner fram til i dag. Kunnskap har også tidvis gått tapt av ulike grunner, men ut fra vår arv og kultur har vi beholdt opparbeidet kunnskap og sluppet å begynne helt forfra for hver generasjon. Kunst og håndverksfaget ivaretar mye av denne videreformidlingen, som i dag ikke blir formidlet i samme omfang som i tidligere generasjoner. Dagens vestlige samfunn har fjernet seg mye fra å produsere selv, til å kjøpe seg ferdige produkter.

Da oppstår naturlig spørsmålet om hvorfor vi da skal kunne dette, når alt kan kjøpes. Et av svarene er da nettopp at det å skape ligger naturlig i oss og en undervisning i dette utvikler og utfyller hele mennesket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar